Duurzaam weekendje weg: Antwerpen

Antwerp-harbor
Haven kranen in Antwerpen, te vinden tussen het MAS (Museum Aan de Stroom) en het Red Star Line museum.

Een duurzaam weekendje weg is het liefst niet te ver weg. Het liefst met de trein en anders met de auto, maar bij voorkeur niet met het vliegtuig. Omdat het weekend zo voorbij is wilden we ook niet te veel tijd kwijt zijn aan de reis. Dus het werd niet te lang treinen en zo kwamen we uit op de bestemming Antwerpen! Een treinreis als deze is veel relaxter dan naar Praag!

De heen en terugreis kan je eenvoudig boeken voor minder dan 20 euro per reis per persoon via NS international.

En die treinreis (vanaf Rotterdam) naar Antwerpen duurt maar een uur! Je komt dan aan in het centrum van de stad. Op het station kan je een ‘city card’ kopen waarmee je toegang krijgt tot verschillende musea en gratis gebruik kan maken van het ov. Er rijden leuke oude trams door de stad en waar die niet komen kan je een bus nemen.

Wij hebben de volgende locaties bezocht (allen gratis met de city card!):

  • MAS
  • Red Star Line museum (aanrader)
  • Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal (aanrader, bevat ook schilderijen van Rubens)
  • Oude voetgangerstunnel (aanrader, met een bijzondere houten roltrap)
  • Rubenshuis
  • Koninck bierbrouwerij
  • Vlaeykensgang (aanrader, erg leuk verstopt steegje)
  • Stadfeestzaal

Wij hebben op onze eerste dag hier lekker ontbeten. Daarna zijn we straat overgestoken en hebben de MAS bezocht en zijn we daarna lopend richting de Red Star Line museum gegaan. Prima te doen: zie google maps. Het MAS is als los gebouw ook zonder de City Card te verkennen, de expositie zalen hebben namelijk elk hun eigen ingang op de verschillende verdiepingen.

Wij vonden Antwerpen een leuke stad voor een snel weekendje weg. Met de city card op zak neem je makkelijk (gratis) een tram of bus om de uithoeken te verkennen. Wat ons betreft kan je het best in het oude centrum (kathedraal, voetgangerstunnel etc.) en het oudste havengebied van Antwerpen (eilandje) blijven. Koninck is niet de interessantste brouwerij om te bezoeken, Hertog Jan is bijvoorbeeld leuker. En het Rubenshuis laat eigenlijk weinig van de persoon en zijn leven zien en is echt meer een museum met schilderijen uit de Rubens’ atelier.

Tip: Om je eigen weekend weg in Antwerpen te plannen is deze site handig: https://www.visitantwerpen.be/nl