Duurzaam Dagje uit

In de blog van vandaag nemen we jullie graag mee naar buiten, op een duurzaam dagje uit. Een dagje uit hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn of veel energie te kosten. Vaak hoef je er ook niet heel ver voor te reizen. Hieronder vindt je een aantal laagdrempelige manieren voor een leuk dagje uit die hopelijk tot inspiratie leiden.

1. (NS) wandelingen

Niet alleen biedt de NS een duurzamere manier van reizen dan de auto, de NS heeft ook leuke wandelroutes in uitgezet die van station naar station leiden. Zo kom je dus altijd weer thuis, kijk voor meer informatie hier: NS wandeling.  De wandelingen zijn wisselend van lengte en gaan, afhankelijk van waar je bent, ook door leuke dorpen of steden. Zo kun je op een leuke manier eens buiten je normale omgeving gaan of kijk je misschien op een hele andere manier naar de omgeving waar je woont. De routes staan goed aangeven met duidelijke paaltjes en borden en in de beschrijving staan ook nog leuke tips voor bezienswaardigheden en fijne koffie/thee adresjes.

Wil je je niet laten beperken door de trein, kijk dan hier voor allerlei leuke wandelingen. Er wordt per wandeling een korte uitleg gegeven van wat je kunt verwachten en praktische informatie omtrent bezienswaardigheden, horeca en de bereikbaarheid.

2. TOP routenetwerk

In Zuid-Holland, Utrecht en Brabant vind je de zogenoemde Toeristische Overstap Punten: de TOProutenetwerk. Dit is een netwerk van knooppunten waardoor leuke wandel en fietsroutes ontstaan. Bij de startpunten zijn handige parkeerplaatsen waar je de auto of fiets kunt achterlaten om vervolgens lekker rustig de natuur in te gaan. Veel van de kaarten zijn gratis te downloaden en er zijn ook enkele vaarroutes beschikbaar. De routes en knooppunten staan duidelijk aangegeven en op de site vind je ook een handige tool om zelf je wandeltocht in elkaar te knopen, zo kies je ook zelf hoe lang je de tocht maakt.

3. Fietstocht

Als je liever fietst en dat ook buiten Zuid-Holland, Utrecht of Noord-Brabant wil doen kun je via deze routeplanner heel handig een mooie fietstocht in elkaar zetten. Om je routes hier in elkaar te zetten maar je gebruik van netwerk van knooppunten die in het hele land te vinden zijn en goed zijn aangegeven door middel van bordjes en paaltjes. Ook hier kun je gemakkelijk zien hoe lang je route is en is de kaart gemakkelijk en gratis te downloaden.

4. Pluktuin

Pluk je eigen bloemen of thee. Mocht je het niet erg vinden om een paar euro te besteden aan een leuk uitje en wil je er iets leuks aan overhouden, dan is het een idee om naar een bloemen- of thee pluktuin te gaan. Hier kun je voor een klein bedrag zelf een boeketje of je eigen thee plukken. De thee kun je soms al meteen proeven in een bijbehorend theehuis waar ze vaak ook een lekker (en veelal zelfgemaakt) gebakje of zoetigheid aanbieden. Vooral als je geen tuin hebt is dit een leuke manier om je weer even tussen de bloemen te mengen. Kijk hier voor de acht leukste bloemen/fruit/thee pluktuinen van Nederland.

5. Musea (gratis)

Wij voelen ons soms wel schuldig als we het na een uurtje wel gezien hebben in een museum. Zeker als we daar goed geld voor hebben betaald. Mocht je dat herkennen en toch even een culturele frissen neus willen halen kijk dan eens op dagjeweg voor een overzicht van alle gratis musea. Kijk voor de zekerheid nog wel even op de website van het museum zelf, niet alles is altijd gratis, sommige zijn tijdelijk gratis vanwege verbouwingen en die duren helaas niet eeuwig.

6. Nationale dagen

Je kunt het bijna zo gek niet bedenken, maar aan veel bezienswaardigheden of activiteiten is wel een dag of weekend gewijd en kun je, op dat moment, veel van deze plaatsen gratis bezoeken of activiteiten proberen. Denk bijvoorbeeld aan de open monumentendagen, bezoek de kas-dag, nationale molendag, nationale straatspeeldag, de nationale sportweek en de nationale dansweek. Kijk hier voor alle speciale dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *