Slim shoppen: Tips en Trucs

Vandaag weer een blog in onze supermarkt series. Dit keer dragen we een aantal tips aan om goedkoper boodschappen te doen en daar ook overzicht in te houden. Wij passen zelf al deze tips en trucs toe, maar korten onszelf niet op dingen die we lekker vinden. We besparen op sommige producten om op andere gebieden te kiezen voor bijvoorbeeld betere kwaliteit of gewoon iets lekkers.

Tip 1

De allereerste tip grijpt ook veel van de andere tips samen. Het weekschema. Wij maken elke week een menu, waardoor we beter grip krijgen op wat we eten. Zo geeft het ons een duidelijk beeld van balans tussen vlees, vis en vega en afwisseling aan koolhydraatarme gerechten en gerechten waarop we kunnen sporten. In dit weekschema (op krijtbord) staat ook aangegeven of we ‘s middags of ‘s avonds afspraken hebben om rekening mee te houden met eten. Zo weet je of je bijvoorbeeld iets snel klaar moet hebben of dat je juist met sporten rekening moet houden qua voedingswaarde.

Tip 2

Tip nummer twee nemen wij mee in het opstellen van ons weekmenu. De aanbiedingen. Wij pakken graag aanbiedingen van de supermarkt erbij voor inspiratie en om, bij een aantal producten, goedkoper uit te zijn. Let wel op, niet alle aanbiedingen zijn altijd goedkoper, zo zijn een aantal soorten groenten en fruit (denk aan courgette en bananen) altijd wel betaalbaar en vaak goedkoper dan veel van de aangeboden alternatieven. De aanbiedingen geven ons wel de kans om andere producten zoals koffie of thee goedkoper in te slaan. Nu hebben we niet alle ruimte om tientallen pakken koffie in te slaan, maar we hebben wel vaak een of twee pakken op voorraad en ze komen vaak genoeg weer in de aanbieding.

Tip 3

Tip nummer drie borduurt direct voort op nummer twee. Groter inkopen. Dit geldt niet alleen of altijd voor aanbiedingen, lang houdbare producten als pasta zijn gemakkelijk wat groter in te slaan en vaak goedkoper hoe groter de verpakking. Datzelfde geldt ook voor het meeste groente en fruit. Subtips bij het groter inkopen van groente, kijk of je een deel kan invriezen, heb je meteen voor een volgende keer al groente in huis. Of kijk in je weekmenu naar opties om dezelfde groente in meerdere producten te verwerken. Wij halen nog wel eens een extra zak spinazie om extra groente binnen te krijgen. Spinazie is een relatieve basisgroente qua smaak, kan door veel gerechten heen en is supergezond. Daarnaast is spinazie in grootverpakking veel goedkoper dan de een of tweepersoons zakjes en slinkt het enorm dus hoef je geen dubbele hoeveelheden aan eten weg te werken als je dit extra toevoegt.

Tip 4

Tip nummer vier laat je meteen zien welke verpakking het goedkoopst is. De schapkaartjes. Toegegeven, het staat niet bij elk schapkaartje van elk product, maar bij heel veel producten staat het er wel bij. Vooral bij een product waarvan er allerlei wisselende groottes staan is dit een handige truc. In plaats van te gaan staan rekenen hoe duur ze allemaal in vergelijking zijn zoek je de (vaak in kleine letters) kilo of liter prijs op. Deze prijs is meteen te vergelijken. Zeker bij lang houdbare producten zijn of producten die toch wel op gaan kun je hier makkelijker kiezen voor een goedkopere variant. Zo kun je ook makkelijk een vergelijking maken tussen eventuele biologische opties om je keuze wat te vergemakkelijken. Zo stond ik laatst voor het bouillon-schap en vroeg ik me af of de voordeelverpakkingen wel echt goedkoper zijn en hoe huismerken en eigen merken in prijs verhouden tot A-merken. Omdat de verpakkingen nogal wat verschillen in inhoud is het het gemakkelijkst om in dat geval te kijken naar de literprijs en daaruit bleek dat de voordeelverpakking die ik wilde ook daadwerkelijk goedkoper was dan de gewone verpakking van hetzelfde merk.

Beide rundvlees bouillon en de voordeelverpakking levert daadwerkelijk voordeel op ondanks de hogere productprijs.

Tip 5

De laatste tip is een makkelijke. Seizoensproducten. Er zijn meerdere redenen waarom seizoensproducten een goede keuze zijn. Ten eerste is zijn ze vaak volop in de aanbieding in het seizoen omdat ze dan allemaal geoogst worden. Daarnaast is het fijn om per seizoen wat variatie in je eetpatroon aan te brengen. Niet alleen krijg je zo de nodige vitamines binnen, in de winter zijn de dan vrij beschikbare groenten en fruit ook heel geschikt om lekker verwarmende gerechten mee te bereiden. Kijk regelmatig op onze site voor lekkere (seizoens)recepten. En kijk hier wanneer welke groente in het seizoen is.