Seizoensgroenten en fruit: Zomer

Na de winter en de lente zijn we dan nu toe aan het zoetste seizoen, de zomer. Kijk je al uit naar heerlijke maaltijd- en fruitsalades? Lees snel verder welke ingrediënten je daarvoor het beste kunt vinden in de zomer.

In de zomer genieten we massaal van terrasjes, van lekker eten en drinken en van salades in allerlei variaties. Vullen we ons water aan met een schijfje citroen, komkommer of ander heerlijk fruit. En houden we van lichte maaltijden.

De volgende groenten zijn het hele jaar een duurzame keuze vanwege teelt in Nederland: Knolselderij, Paddenstoelen, Prei, Rode Biet, Rode Kool, Uien, Veldsla, Winterwortel en Witte Kool. Ook appels zijn het hele jaar duurzaam te krijgen.

In het schema zie je ook een aantal “tropische” fruitsoorten staan, zoals bananen en ananas. Deze zijn ook het hele jaar te krijgen, maar worden niet in Nederland gekweekt. Kies hierbij of je gaat voor een goedkope variant of kies voor biologisch (voor de bananen scheelt dat maar heel weinig in prijs). Op de groente en fruitwijzer van Milieu Centraal kun je meer lezen over waarom deze wel het hele jaar te verkrijgen zijn en wat daar de voetafdruk van is.

Kijk in het onderstaande schema voor de lekkerste ingrediënten in de zomer:

Tip: Probeer ook eens wat fruit in je maaltijdsalade voor een verrassende smaakexplosie!