Seizoensgroenten en fruit: Herfst

Na de winter, lente en zomer zijn we toe aan het laatste seizoen, de herfst. In de herfst gaan we alweer richting de warme chocolademelk en trekken we de sjaals alweer uit de kast. Lees snel verder met welke groenten en fruit je dit knusse seizoen nog duurzamer maakt.

In de herfst, wanneer we ons alweer knus onder een dekentje nestelen op de bank, gaan we alweer richting het koude weer met de daarbij behorende hartige en verwarmende gerechten. Denk aan stoofpotten, ovenschotels en heerlijke soepen.

De volgende groenten zijn het hele jaar een duurzame keuze vanwege teelt in Nederland: Knolselderij, Paddenstoelen, Prei, Rode Biet, Rode Kool, Uien, Veldsla, Winterwortel en Witte Kool. Ook appels zijn het hele jaar duurzaam te krijgen.

In het schema zie je ook een aantal “tropische” fruitsoorten staan, zoals bananen en ananas. Deze zijn ook het hele jaar te krijgen, maar worden niet in Nederland gekweekt. Kies hierbij of je gaat voor een goedkope variant of kies voor biologisch (voor de bananen scheelt dat maar heel weinig in prijs). Op de groente en fruitwijzer van Milieu Centraal kun je meer lezen over waarom deze wel het hele jaar te verkrijgen zijn en wat daar de voetafdruk van is.

Zie onderstaande schema voor de duurzaamste groenten en fruit in de herfst: