Een ‘groene’ kerstboom

Het is alweer bijna die tijd van het jaar waarin we ons gaan afvragen vanaf wanneer we aan de kerstversieringen mogen beginnen. Wij hebben zelf niet altijd een boom ten dele omdat we niet megaveel ruimte hebben, maar ook omdat het zo zonde is om een boom naar binnen te halen die jaren heeft gekost om tot voltallige boom te groeien maar na een maand alweer halfdood is. Er zijn echter wel manieren om je kerst met kerstboom te vieren en dat duurzaam te doen. Let vooral ook op dat je geen extreme kilometers maakt om een boom te halen. Kijk snel verder voor meer tips!

kerstboom huren

Er zijn verschillende mogelijkheden om een kerstboom te huren. Adopteer een boom is daar één van, daar kun je een boom “huren” en in januari breng je hem weer terug. Ze worden vervolgens weer in de grond gezet om te overzomeren. Je kunt de boom ook registeren, zo kun je het jaar erop dezelfde boom weer opnieuw in huis halen. Kijk snel op internet of er bij jou in de buurt ook kerstbomen verhuurd worden.

Kerstboom zelf uitgraven

Mocht je er meer energie in willen steken en willen zwoegen voor je kerstboom, dan kun je kijken of je ergens zelf een kerstboom kunt uitgraven. Op sommige plaatsen kun je hem ook weer terugbrengen om te laten overzomeren. Zo niet, dan zijn daar misschien wel andere adressen voor, kijk daarvoor bij het volgende punt. Kijk hier voor een klein overzicht en zoek ook op internet als er geen plaats bij jou in de buurt bij staat.

Kerstboom terug planten en laten overzomeren

Wat je met een zelf-uitgegraven kerstboom, maar ook met een kerstboom vanuit een kerstbomenverkoop (of bouwmarkt) kunt proberen is hem terug planten in de grond. Het is daarbij wel belangrijk datje boom een kluit heeft. Zorg dat je dit doet voor de vorst begint, in sommige gevallen zul je hem in januari dus al snel in de grond moeten zetten. Mocht je nou zelf geen ruimte hebben om een kerstboom te planten of ben je niet zeker van je groene vingers om de kerstboom te verzorgen, kijk dan of er in de buurt een initiatief is wat dat wel voor je kan doen. In de omgeving van Leiden heb je bijvoorbeeld een kerstbomenasiel, waar je je boom kunt brengen en zij er met alle liefde in de zomer voor zorgen.

2e hands nep kerstboom

Hou je niet van de rommel van een echte kerstboom en vindt je het geen bezwaar om een “plastic” kerstboom in huis te hebben staan, dan is dat natuurlijk ook een prima optie. Daarvoor hoeven er geen echte bomen gekapt te worden en je hebt elk jaar dezelfde perfecte boom. Mocht je nou weinig te besteden hebben, kijk dan eens bij een kringloopwinkel of op marktplaats voor een 2e handsje.

Alternatieve kerstboom

Niet iedereen houdt van een nep kerstboom of haalt graag zo’n plastic gevaarte in huis. Misschien vind je het dan niet erg om voor een alternatieve kerstboom te gaan. Kijk hier voor inspiratie. Een alternatieve kerstboom kun je in sommige gevallen ook makkelijk zelf maken. Bijvoorbeeld door een kerstslinger te haken of breien:

https://www.lilleliis.com/product/christmas-tree-garland-pattern/

Geen kerstboom

Je hoeft natuurlijk niet perse een kerstboom in huis te halen, gehuurd, gekocht, nep of in alternatieve vorm. Wij hadden vorig jaar bijvoorbeeld zelf helemaal geen kerstboom. We hebben er niet een handige ruimte voor en wilden ook de moeite niet doen. In plaats daarvan hebben we een aantal takken gekocht en die tot een soort kerststukje verwoven en versierd op de salontafel gelegd met een kaars erin en op een andere plaats hadden we een nep slinger (vanuit de kringloop) opgehangen en versierd met lichtjes en ornamentjes (waarvan sommigen zelf gemaakt).

Kortom, kijk volgende kerst eens wat jij leuk vindt en er bij jou situatie past en maak er vooral een gezellige kerst van!