Boek over Klimaatverandering

Het boek van Bart Verheggen is niet dik, maar leest ook niet heel snel weg. Dat klinkt gelijk heel negatief, maar dat komt meer door de stof dan de schrijfwijze. Het boek geeft een nuchtere en feitelijke kijk op de verandering van het klimaat en hoe de mens er op reageert.

Het boek is tamelijk breed opgezet en begint met hoe dit onderwerp in onze maatschappij wordt besproken. Dit kan al gelijk een goede eyeopener zijn, want Bart haalt terecht aan dat de aandacht die media aan 1 onderzoek of wetenschapper besteed niet betekent dat deze het totaalbeeld van de wetenschap weergeeft. Uiteindelijk gaat het hierbij om consensus, iets wat ook vertegenwoordigt is in de rapporten van het IPCC.

Daarna gaat Bart over op het broeikaseffect en andere zaken die invloed hebben op klimaatverandering, de gevolgen daar van en wat we er aan kunnen doen. Wat ons het meest is bijgebleven is de lange nasleep die onze vervuiling heeft op het klimaat. Toekomstprojecties geven aan dat we zelfs met ambitieus klimaatbeleid de opwarming niet kunnen omdraaien, maar constant blijft. Helaas is de Nederlandse regering niet de enige met een niet bereidwillige stelling om een duurzaam beleid door te voeren. Een verdere opwarming naar 3 tot 5 graden t.o.v. de normaal is dus zeer realistisch. Bart geeft aan dat veel toekomstprojecties over de opwarming van de aarde stoppen bij het jaar 2100, maar ja de opwarming natuurlijk niet..

Al met al kunnen we dit boek ten harte aanraden! Het geeft de lezer een onderbouwd beeld van hoe onze aarde er door ons toedoen voorstaat. De gegeven informatie maakt het makkelijker om een eigen beeld te vormen bij nieuwe berichtgevingen en nieuwe beleidsvormen van de overheid. Onder andere de snelheidslimiet aanpassingen en stikstof debat. Mocht je meer willen lezen van de heer Verheggen dan kan dat onder andere hier op zijn blog over klimaatverandering: https://klimaatveranda.nl/